Ayurveda: Hoe balanceer ik mijn dosha (constitutie type)?

Ayurveda: Hoe balanceer ik mijn dosha (constitutie type)?

Ayurveda baseert haar holistische leer op de elementen, op basis waarvan 3 doshas (constitutie types) gevormd zijn: Vata, Pitta en Kapha. Voordat je je dosha in balans kunt brengen is het goed te weten wat het precies is. Daarover kan je meer lezen is deze blog, en je kunt je constitutie testen via deze online vragenlijst.

Nu je weet wat jouw dosha is, is het goed te weten wat je kunt doen om deze in balans te brengen. Onderstaand bespreken we één voor één de doshas en lees je wat je kunt doen om balans te vinden in je dagelijks leven.

Vata: Ether & Lucht

Vata dosha bestaat uit de elementen ether en lucht. Net als lucht is het helder, licht, droog en beweeglijk.

Een typisch lichaamstype voor een persoon met een Vata constitutie is een tengere bouw, de huid is veelal droog en het haar dun. Als Vata persoon ben je veelal creatief, spontaan en denk je snel.

Vata heeft de meeste invloed op je zenuwstelsel, huis, botten, gewrichten en je darmen.

In balans ben je creatief, pas je je makkelijk aan, vrolijk en snel. Wanneer je niet in balans bent, heb je de neighing je veel zorgen te maken en je gespannen te voelen, heb je last van verstopping, koude handen en voeten, een droge huid en droge gewrichten.

Om je gelukkig en balans te voelen is het belangrijk dat je een routine creëert in je dagelijks leven, regelmatig en warme dingen eet, je lichaam warm houdt en met mate sport. Wanneer je sport, kies dan voor een rustige sport waarbij je zenuwstelsel kan ontspannen en je vloeiende bewegingen maakt in een rustig tempo.

Dagelijkse lichaamsmassage met Oil & Ohm Vata olie helpen je om je gegrond, warm en rustig te voelen. De olie aanbrengen op je voeten voor het slapen gaan helpen je kalmeren en in slap te vallen. Neem ook altijd wat olie mee als je op reis gaat om je na aankomst mee in te smeren, zodat je weer helemaal gegrond bent.

Pitta: Water & Vuur

Een typische Pitta lichaamsbouw heeft een gemiddeld postuur. Je huid is licht en kan sproetjes hebben. Zowel je huis als je haar heeft de neighing olie-achtig te

Pitta is verantwoordelijk voor onze spijsvertering en stofwisseling. Het creëert transformatie door middel van warmte.

In balans ben je charismatisch en warm, geconcentreerd en doelgericht en kan je een goede leider zijn.

Wanneer er te veel warmte in je systeem zit kan je als Pitta person jezelf lichamelijk en geestelijk op branden. Lichamelijk kan dit tot uiting komen door huiduitslag of acne dat zich verspreid, maag problemen en maagzuur, en te veel hitte in organen zoals de lever, dunne darm en bijnieren.

In je gedrag kan je uit balans scherp zijn met een vurig temperament, overdriven kritisch of doelgericht en inflexibel.

De Oil & Ohm Pitta olie is verkoelend en verzachtend. Gebruik de olie voor of na het douchen (niet te heet douchen) en gedurende de dag kan je kleine hoeveelheden in je handen wrijven en de geur inademen. De olie kan ook direct aangebracht worden op verspreidende huiduitslag en eczema.

Kapha: Water & Aarde

Kapha dosha bestaat uit de elementen water en aarde. Het is solide, zwaar, stabiel, vast, koel en troebel.

Een typisch lichaamstype voor een person met een Kapha constitutie is wat zwaarder gebouwd met een zachte, koele huid, dik haar en ronde trekken.

Kapha creëert alle structuren en cohesie in ons lichaam, zoals de botten, cellen en vet.

In balans ben je als persoon met een Kapha constitutie liefdevol, ondersteunend, verzorgend en stabiel. Je bent wat langzamer van Vata en Pitta personen, maar stabiel en je krijgt dingen gedaan in een continue, rustig tempo.

Wanneer je uit balans bent, heb je de neiging om lethargisch en verstopt te raken. Lichamelijk uit dit zich als verkoudheid, astma, diabetes en verstopping. In je gedrag kan het tot uiting komen als depressiviteit en lethargische zijn, ongeïnspireerd en koppig.

Om je goed te voelen is het belangrijk dat genoeg intensieve sport beoefend en in het algemeen een actieve leefstijl hebt met voldoende variatie in je dagelijks leven.

Het gebruik van de Oil & Ohm Kapha olie heeft een balancerend effect en werkt enerverend en stimulerend. Je kunt het al seen totale lichaamsolie gebruiken en een gematigde hoeveelheid olie over je hele lichaam uitsmeren. Daarnaast kan je regelmatig een kleine hoeveelheid olie in je handen smeren en de geur diep inademen als oppepper gedurende de dag.

Featured Posts
Recent Posts