Ayurveda: Wat is een dosha (constitutie type) en hoe ontdek ik wat mijn dosha is?

Ayurveda: Wat is een dosha (constitutie type) en hoe ontdek ik was mijn dosha is?

Ayurveda is de eeuwenoude, Indiase levensleer, gericht op het voorkomen en genezen van lichamelijk en mentale ziektes, die volgens deze leer allemaal voortkomen uit een onbalans in ons systeem. Deze holistische leer richt zich dan ook altijd op het creëren van balans op een zo natuurlijk mogelijke manier. Hierbij wordt gekeken naar het hele systeem en hoe alles met elkaar samenhangt, denk hierbij aan voeding, levensstijl, welke soort(en) sport je beoefend, en lichaamsverzorging. Voor iedereen is er dus een unieke aanpak.

Ayurveda is gebaseerd op de 5 elementen en kijkt naar de wereld door de bril van deze elementen. Alles bestaat dan ook uit een combinatie van ether, lucht, vuur, water en aarde. De mate waarin deze verschillende elementen aanwezig zijn, bepaalt de kwaliteiten, maar ook wat als eerste uit balans gaat en welk soort symptomen hieruit voort komen.

Op basis van deze elementen werkt Ayurveda met 3 doshas, ofwel constitutie types. Ether en Lucht vormen samen Vatha, Vuur en Water vormen samen Pitta, en Water en Aarde vormen samen Kapha.

De mate waarin je de verschillende elementen in je hebt bepaald wat jouw constitutie is. Dit is meestal een combinatie van twee doshas, bijvoorbeeld Vata en Pitta. Als je eenmaal je constitutie weet, weet je ook meteen welke elementen bij jou het snelste uit balans gaan en kan je hier wat extra aandacht aan geven. Heb je bijvoorbeeld veel Pitta in je systeem, dan is het aan te raden om niet te veel vurige dingen te eten, of te verwarmende activiteiten te ondernemen. Dus geen pittig eten, alcohol of koffie en niet op het heets van de dag in de directe zon gaan zitten.

Ayurveda maakt onderscheid tussen twee constituties:

  • Prakruti: de constitutie waarmee je geboren bent

  • Vikruti: je huidige constitutie

Vanaf je geboorte wordt je blootgesteld aan allerlei verschillende ervaringen die een invloed hebben op je systeem. Zo hangt veel onzekerheid, verlies en onstabiliteit in je jeugd samen met veel Vata. Dit kan ervoor zorgen dat je huidige constitutie Vata dominant is en Vata dus makkelijk uit balans gaat, terwijl je constitutie Pitta of Kapha dominant was toen je geboren werd.

We kijken naar je huidige constitutie om te zien wat er speelt en wat je in balans kunt brengen. Om erachter komen wat dat voor jou is, kan je online een test doen via deze link.

Featured Posts
Recent Posts