top of page
_2_N5569_edited.jpg

Ayurvedische Lichaamsolie

- Volgens de Eeuwenoude Indiase Gezondheid en Levensleer -

Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent letterlijk 'de wetenshap van het leven' of 'levens kennis' en stamt uit het Vedische tijdperk rond 3500 v. C. Her biedt een een holistische benadering tot ons lichaam en geest en maakt gebruik van de kennis over de elementen. Op basis van de elementen werkt het met drie doshas of constitutie types die inzicht geven jouw persoonlijke neigingen en gevoeligheden.

Het doel van Ayuveda is het creëren van balans  in lichaam en geest, waardoor ziekten en ongemakken voorkomen en genezen kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden zoals yoga, meditatie, kruiden, voeding, lichaamswerk en zelf massage met holistische oliën. Welke combinatie van behandelingen ingezet wordt, hangt af van de constitutie en welke inbalansop dat moment speelt.

Wat zijn de constitutie types/doshas?

Vata

Heb jij een lichtere bouw, snel koude handen en voeten, fijn haar, ben je een snelle denker en prater en zit je vol ideeën? Dan is de kans groot dat je veel Vata in je constitutie hebt. Of Vata uit balans is, herken je aan veel piekeren, verward en gehaast zijn, moeilijk kunnen ontspannen, krakende gewrichten en een moeilijke stoelgang. Tijdens de herfst en als je in de stad leeft is het altijd goed om wat extra aandacht te geven aan het balanceren van Vata.
 

Oil & Ohm Selfcare

De Vata dosha bestaat uit de elementen ether en lucht and creëert beweging in het lichaam en de geest. Voorbeelden hiervan zijn de ademhaling, bloed circulatie, spieren en het zenuwstelsel, maar ook gedachten en emoties zoals angst, nervositeit en pijn.

De Vata olie is verwarmend, kalmerend en geruststellend.

Pitta

Een Pitta consitutie herken je aan een gemiddelde lichaamsbouw, helder, analytisch denkvermogen, doelgerichtheid en daadkracht en de huid kan sproeten hebben. Pitta uit balans betekent dat er te veel vuur in het lichaam is. Heb je regelmatig last van brandend maagzuur of een verspreidende huid uitslag / irritatie, ben je snel geprikkeld of geïrriteerd, kom je soms wat scherp uit de hoek en ben je vooral bezig met het behalen van je doelen zonder tijd voor ontspanning en spel? Dan is de Pitta olie ideaal voor jou! Daarnaast zijn het zomer seizoen en drukke, stressvolle periodes in je leven goede momenten om wat meer aandacht te geven aan het in balans brengen van Pitta.

De Pitta dosha bestaat uit de elementen water en vuur. Het is verantwoordelijk voor de spijsvertering en stofwisseling van het lichaam. Pitta is makkelijk geïrriteerd bij te te veel inspanning, stress, en te veel hitte (zowel lichamelijk als geestelijk).

De Pitta olie is verkoelend, verzachtend en kalmerend.

Kapha

Als Kapha dominant is in je constitutie herken je dit aan een wat vollere bouw, ronde trekken in het gezicht, glanzens dik haar, rustig temperament en zorgzaam karakter. Als Kapha uit balans is, kan dit voor klachten zorgen als vermoeidheid, gewichts toename, lethargie en verstopping. Tijdens de winter en de lente heeft Kapha wat meer aandacht nodig, denk aan winter dipjes en voorjaarsmoeheid.

De Kapha dosha bestaat uit de elementen water en aarde. Kapha is verantwoordelijk voor het creëren van de structuur van je lichaam en vormt de cellen, spiermassa, organen en botten. Het is solide, geeft structuur en een fundament.

De Kapha olie is enerverend en stimulerend.


Wil je weten welke dosha(s) dominant zijn in jouw constitutie? Doe de test hier!

bottom of page